20 april 2022

3 tips om duurzame vervoermiddelen te stimuleren op school

resource-not-found

Algemeen

3 tips om duurzame vervoermiddelen te stimuleren op school

Heel cool, zo’n elektrische step, maar de kans is groot dat niet al je leerlingen er eentje in de garage hebben staan. Toch hoeft dat geen excuus te zijn om elke dag met de auto naar school te komen. Want twee voeten of een fiets: dat hebben we bijna allemaal, niet? Met deze tips motiveer je je leerlingen (én hun ouders) om wat vaker voor duurzame vervoermiddelen te kiezen!

1.
Stippel samen de veiligste route uit

Te voet of met de fiets naar school komen: soms zijn het niet je leerlingen, maar wel hun ouders die daar zo hun bedenkingen bij hebben. Begrijpelijk ook, want als zwakke weggebruiker ben je natuurlijk kwetsbaar in het verkeer. Het kan helpen om samen met je leerlingen de veiligste route naar school uit te stippelen. Geef hun een plattegrond van het dorp of de stad en laat ze zelf aan de slag gaan. Vraag ze bijvoorbeeld om eerst de snelste route te tekenen naar school en kijk nadien of dit ook de veiligste is. Overleg met z’n allen: welke straten kan je als fietser of wandelaar beter vermijden? Welke route is dan weer wél aan te raden? Zelfs al is de veilige route wat langer, misschien is ze ook wel mooier? Zorg dat elke leerling naar huis kan met een aangepaste route (en flink wat argumenten om ma of pa te overtuigen).

2. Tel stappen met z’n allen

Hebben je leerlingen een stappenteller of smartphone? Motiveer ze om ‘s ochtends te voet de deur uit te gaan door samen stappen te tellen. Hoeveel stappen willen jullie elke dag met z’n allen zetten? Bepaal een realistisch doel en ga iedere dag na of je het gehaald hebt. Koppel er een fijne beloning aan, zoals een stuk zelfgemaakte appelcake of een partijtje netbal tegen de leerkrachten. Wedden dat ze daarvoor wel even de benen willen strekken?

3. Haal er zombies en planeten bij

We hoeven het je vast niet te vertellen: je leerlingen vinden alles toffer in spelformaat. Ook wandelen en fietsen dus! Leerlingen in het basisonderwijs krijg je makkelijk in beweging met de app Walkr : een ruimtespel waarbij je al wandelend punten scoort en meer dan 25 fascinerende planeten ontdekt. Zijn je leerlingen al een paar jaar ouder? Laat ze dan kennismaken met het spel Zombies, Run! Met deze app word je tijdens het wandelen achtervolgd door zombies. Het doel? Rennen (nu ja, wandelen) voor je leven. Spannend!