Klaar voor het nieuwe schooljaar!

Een nieuw vak vraagt om een nieuwe en vernieuwende methode. Hiervoor bundelen we sociale, economische en maatschappelijke inhouden en competenties en gaan we er op een eigentijdse manier mee aan de slag!

LifeLike is meer dan een leerwerkboek. We bezorgen je graag extra materialen waarmee we jou als leerkracht ondersteunen. Toetsen, handleiding, online oefeningen … We maken van LifeLike een volledig pakket zodat jij je kan concentreren op je leerlingen.

Start je in september met LifeLike? Deel 1 is beschikbaar en de bestellingen gaan de deur uit. Ook de handleiding staat klaar in de lerarenkit op Scoodle. Veel succes in het nieuwe schooljaar!

Sneak preview op Scoodle

Activeer de sneak preview om 90 dagen lang te proeven van het e-boek, enkele voorbeelden van toetsen, een stukje uit de handleiding, een digitale oefeningenreeks, reflectiekaders en extra materiaal.

Vraag het digitale bladerboekje aan

Blader door LifeLike deel 1

Indien het aanvraagformulier niet werkt, klik dan op de onderstaande afbeelding.

Troeven

Levensecht

Bekijk meer

Interdisciplinaire aanpak

Bekijk meer

Leven én leren

Bekijk meer

Reflectie

Bekijk meer

Levensecht

Maak in elk thema kennis met onze jonge vloggers die je een blik gunnen in hun leven, en die de leerlingen doen nadenken over wat er rond hen gebeurt.

Alle voorbeelden en opdrachten zijn recht uit de leefwereld van de leerling gegrepen. Soms worden ze gevraagd na te denken over hun eigen keuzes, altijd zullen ze zich perfect kunnen inleven in de beschreven situatie.

Interdisciplinaire aanpak

Jij deelt niet elke gedachte die je hebt op in rubrieken in je hoofd. Jouw leerling doet dat ook niet.

Geen lesje economie, en geen lesje maatschappelijke of sociale vorming dus, maar een traject waarin je leerling ontdekt dat alles gelinkt is aan alles.

Daag je leerlingen voortdurend uit om te reflecteren over wat hun keuzes inhouden, wat de gevolgen zijn voor zichzelf, voor de ander en voor de samenleving.

Leven én leren

Je leerlingen gaan actief aan de slag met leuke, levensechte, soms speelse, maar altijd doelgerichte opdrachten om het thema te verkennen en de leerstof te verwerken.

Is het dan alleen fun and games? Nee hoor, we voorzien ook voldoende momenten waarin we de inzichten waartoe de leerlingen komen vastzetten. Zo geef jij hen handvatten om stevig in hun schoenen te staan, om kritisch te kunnen omgaan met wat er rond hen gebeurt.

Je wil hen ook handvatten geven om te leren leren? Ook daar dachten we aan: in elk thema komen een aantal verschillende leerstrategieën aan bod om je leerlingen zelf te laten verwerken wat ze bijgeleerd hebben.

Reflectie

Geef je leerlingen de ruimte om – zelfstandig of samen met jou – te reflecteren over wat ze geleerd hebben en hoe ze dat aangepakt hebben.

Structuur

  • Startpunt is een vlog met beschrijving van een levensechte situatie. 
  • In een klasgesprek komen de onderwerpen aan bod die verder onderzocht zullen worden in het thema. 
    Die onderwerpen vormen verschillende factchecks.

De leerlingen reflecteren over de vraag en formuleren een eerste antwoord.

 

  • Via opdrachten onderzoeken de leerlingen de onderzoeksvraag. 
  • Tussentijds wordt er plaats gemaakt voor het vastzetten van de aangebrachte leerstof.
  • De leerlingen gaan zelf aan de slag om de inhoud te verwerken. 
  • Aandacht voor verschillende leerstrategieën en een groeiende zelfstandigheid.

Oefeningen en opdrachten om het geleerde verder vast te zetten.

Een iets uitgebreidere onderzoeksopdracht, zodat de leerling zelf aan de slag gaat.

  • De leerling reflecteert over hoe hij in het thema gewerkt heeft, wat hij geleerd heeft en wat hij hierover graag nog meer zou leren.
  • De leerkracht kan naar keuze deze reflectie ook of samen met de leerling invullen.