Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Nodig eens een auteur uit in je klas

24 januari 2019

Nodig eens een auteur uit in je klas

resource-not-found

Uitgeverij Plantyn

Nodig eens een auteur uit in je klas

Maart is traditiegetrouw de Jeugdboekenmaand! Het thema van dit jaar is 'Vriendschap', in al zijn vormen.
Wist je dat je zelf een auteur in de klas kunt uitnodigen? Kinderen vinden het fantastisch om een auteur te ontmoeten en vragen aan hem of haar te kunnen stellen.
Emy Geyskens, zelf auteur van kinderboeken, vertelt er graag alles over.

 

Emy, wat betekent de Jeugdboekenmaand voor jou als auteur?

Emy: De Jeugdboekenmaand is voor mij altijd een drukke periode, aangezien ik dan extra veel auteurslezingen mag geven. Druk, maar ook heel erg gezellig natuurlijk. Ik kom op heel wat plaatsen in het land en ik hoop mijn leeskriebel aan zoveel mogelijk kinderen door te geven!

Het thema van de Jeugdboekenmaand dit jaar is ‘Vriendschap’. Wat betekent vriendschap voor jou?

Emy: Bij vriendschap denk ik meteen aan jezelf mogen zijn. Echte vrienden nemen elkaar zoals ze zijn, met de goede en minder goede kantjes. Het kan zijn dat vrienden dezelfde interesses hebben of dat ze dezelfde hobby’s delen. Maar het kan evenzeer dat vrienden erg van elkaar verschillen. Dat maakt het boeiend. Op een échte vriend kun je rekenen, ook wanneer het leven even tegen zit. Zelf heb ik enkele leuke vrienden die ik nog niet zo heel lang ken, maar ik heb ook een hele goede vriendin, Leen, met wie ik al bevriend ben van in het eerste leerjaar! We zien elkaar niet iedere week, maar wanneer we elkaar zien, voelt het altijd meteen weer vertrouwd. Soms worden collega’s ook vrienden of mag ik met vrienden samen een boek maken. Dat is extra bijzonder!

Emy, wat vind jij zo leuk aan lezen en voorlezen?

Emy: Tijdens mijn auteurslezing vragen kinderen wel eens: ‘Hoe komt het dat je soms de Leesfee bent en soms Emy, de auteur?’ Dan vraag ik hen of zij het gevoel kennen om opgeslorpt te worden door een boek. Ik vraag of zij weten hoe het voelt om zo diep in een verhaal verzonken te zijn, dat het lijkt alsof je echt daar bent, alsof je één van de personages bent. Wel, zo gaat dat ook bij mij. Dan word ik de Leesfee. En net dat vind ik zo ontzettend leuk aan (voor)lezen: je kunt zomaar wegvluchten naar een wereld vol fantasie, waar en wanneer je maar wilt! Wanneer ik dan die luisteraartjes kan meenemen op mijn wonderbaarlijke reis … wel, daar doe ik het voor.

Waar vind jij je inspiratie voor je verhalen?

Emy: Ik schrijf vaak ‘moeilijkere’ verhalen - ik bedoel dan met een zekere maatschappelijke relevantie. Mijn leven was geen sprookje, maar dat wil niet zeggen dat ik er zelf niet meer in geloof. Ik raakte er in de loop der jaren van overtuigd dat verhalen de kracht bezitten om anderen aan het denken te zetten over onderwerpen die niet evident zijn. Verhalen kunnen sensibiliseren en zorgen voor meer inzicht, meer empathie … dus vaak schrijf ik verhalen die (deels) uit het leven gegrepen zijn.
En voor die andere knotsgekke verhalen, nodig ik je graag uit voor een avontuurlijk kijkje in mijn prettig gestoorde fantasie.

Wat kan een leerkracht doen om een auteur naar de klas te halen?

Emy: Leerkrachten kunnen altijd zelf proberen contact op te nemen met de auteur van hun keuze, bijvoorbeeld omdat een boek in de kijker heeft gestaan, omdat het kadert in een project …
Het is immers erg motiverend om kennis te maken met een boekenidool, zeker wanneer de leerkracht of de medewerker uit de bib het bezoek goed omkadert, bijvoorbeeld door boeken van de auteur in de klas te halen. De auteur vertelt vaak vol passie over zijn werk, wat ervoor kan zorgen dat ook kinderen die minder graag lezen overtuigd geraken en eens een boek ter hand nemen.
Via auteurslezingen.be (van het Vlaams Fonds voor de Letteren) kun je zelf ook op zoek gaan naar de contactgegevens van een auteur. Je kunt zoeken op naam, maar ook op genre, aanpak, enzovoorts … Er kan een subsidie ter waarde van 100 euro ter beschikking gesteld worden, wat toch weer mooi meegenomen is.
Zie je het nog ruimer? Dan kun je zeker ook terecht bij Iedereen Leest. Deze organisatie coördineert campagnes rond lezen en deelt hun kennis over leesplezier ook graag met de scholen.

Eigen boeken van Emy in de kijker over VRIENDSCHAP:

TWEE VRIENDEN, uitgeverij Bakermat – over kansarmoede, maar vooral ook over vriendschap
HART OP SLOT, uitgeverij Davidsfonds – over rouwen (op maat van kinderen), maar ook over de vriendschap tussen Senne en zijn (pas overleden) opa.