Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Lezen zichtbaar maken in de klas

21 mei 2021

Lezen zichtbaar maken in de klas

Basisonderwijs

Lezen zichtbaar maken in de klas

Lezen zichtbaar maken op school heeft heel wat voordelen, weet juf Astrid De Ridder van De Kleine Wereld in Asse. Het bevordert het leesplezier, beïnvloedt het niveau van begrijpend lezen en leert zelfs beter omgaan met emoties en situaties in het dagelijks leven. Zowel de aanwezigheid van boeken thuis en in de klas, als het goede voorbeeld van leerkrachten en ouders dragen bij aan deze zichtbaarheid. 

Tip: richt verschillende kleine boekenhoekjes in op school en laat je leerlingen dagelijks even lezen. Bekijk het volledige interview met Astrid voor nog meer ideetjes

Wist je dat in De Taalkanjers lezen een centrale plaats inneemt? Leerlingen komen er volop mee in aanraking dankzij de leuke werkvormen en talrijke momenten voor vrij lezen en plezier lezen. Ook in de thema’s, zoals ‘Bib bib hoera’ (thema 4, tweede leerjaar) en ‘Boekentas’ (thema 5, vierde leerjaar), staan lezen en boeken centraal. Via functionele en toffe leesopdrachten komen de leerlingen tot een functionele eindopdracht. De Taalkanjers moedigt klasoverschrijdend werken aan. Zo beleeft de hele school het samen-lezen en krijgt lezen instant meer zichtbaarheid.