21 juni 2022

Auteur aan het woord: Viviane Loriaux

Economie is een doevak, en Viviane Loriaux is de eerste om dat te beamen. Als auteur werkte ze mee aan BUZZ @Work: onze leeroplossing economie voor de tweede graad in de arbeidsmarktfinaliteit. Benieuwd naar haar ervaring? Hier lees je er alles over!

Ervaring in het werkveld

Door jaren als secretaresse in de privésector te werken, heeft Viviane heel wat kennis over het werkveld vergaard. Kennis die ze maar wat graag wilde doorgeven aan jongere generaties. En zo geschiedde: op latere leeftijd schoolde ze zich volledig om en ging als leerkracht aan de slag. Viviane: “Op een dag vroeg ik mij af of ik ook zo’n leermethode zou kunnen uitwerken. Ik heb dan gesolliciteerd bij Plantyn en ze kozen mij uit om mee te schrijven aan BUZZ @Work. Een heel fijne ervaring!”

Visuele aanpak

“Het idee achter BUZZ @Work is simpel”, vertelt Viviane. “We bieden telkens kleine stukjes theorie aan, leerlingen kunnen ze vervolgens op een praktische manier inoefenen. Aangezien jongeren in de arbeidsmarktfinaliteit soms moeite hebben met het verwerken van grote hoeveelheden theorie, hebben we die heel visueel gemaakt. Voor hen is een afbeelding van een vorklift bijvoorbeeld makkelijker te vatten dan een hele uitleg daarover. Verder voorzien we (online) oefenmateriaal op elk niveau. Dankzij de remediëringsoefeningen kennen en kunnen de leerlingen uiteindelijk allemaal hetzelfde.

Werkplekleren

BUZZ @Work besteedt veel aandacht aan werkplekleren. Dat houdt in dat leerlingen op de werkvloer een kijkje gaan nemen, nadat ze er in de klas over geleerd hebben. Het kan gaan om een winkel, een magazijn of zelfs het secretariaat van de school. Daarnaast worden er ook échte geluidsfragmenten en échte instructievideo’s gebruikt. Op die manier wordt de realiteit dus mooi geïntegreerd in de lessen. Viviane: “Als auteur moet je je goed kunnen verplaatsen in de schoenen van leerlingen. Wat hebben zij nodig om de leerstof zo goed mogelijk te verwerken? Hetzelfde wat leerkrachten betreft: ze kunnen rekenen op heel wat ondersteunend materiaal, omdat we merken dat ze daar nood aan hebben. We hebben echt geprobeerd om één totaalpakket te creëren voor leerlingen en leerkrachten. En dat is ons goed gelukt!"

Werk jij ook graag mee aan een vernieuwende leeroplossing? Plantyn kan altijd nog schrijvende handen voor BUZZ @Work in de derde graad gebruiken! 
Interesse? Contacteer ons en laat weten wat voor rol binnen de auteursgroep er op jouw lijf geschreven is.

Word auteur bij Plantyn

Benieuwd hoe Viviane te werk is gegaan? En hoe ze BUZZ @Work zelf gebruikt in de klas? Ontdek het antwoord in de video!