Home   Blijf op de hoogte via onze blog     3 originele manieren om de Sint te vieren

30 november 2021

3 originele manieren om de Sint te vieren

resource-not-found

Basisonderwijs

3 originele manieren om de Sint te vieren

Oké, als het over de Sint gaat, heb je niet veel nodig om je leerlingen te doen glunderen. Laat roetpiet op de deur bonzen en geef de directeur een mijter en een witte baard: zelfs non-believers zullen enthousiaste kreetjes niet kunnen onderdrukken. Maar wil je Sinterklaas dit jaar eens wat origineler aanpakken? Dan helpen deze 3 ideeën je goed op weg.

1. Op visite bij de Sint

Leuk hoor, zo'n Sint over de vloer krijgen, maar wist je dat je ook zélf naar de thuisstad van de Sint kan gaan? Zodra de stoomboot aanmeert in ons land, neemt onze lieve goede Sint zijn intrek in ... jawel, Sint-Niklaas. In niet-coronatijden kan je er met je klas zelfs het enige echte huis van de Sint bezoeken. Maar niet getreurd, je kan ook een digitaal kijkje nemen in z'n woonst. Bovendien valt er nog véél meer te beleven in de stad: doe mee met de grote Sinterklaaszoektocht of laat je leerlingen een brief voor de Sint in de pratende postbus aan het stadhuis stoppen.

2. Wow, de Sint hangt aan de lijn!

Niemand heeft een drukkere agenda dan de Sint, althans tussen 5 en 6 december. Maar voor jouw klas maakt hij met plezier wat tijd! Download de app ‘Bellen met Sinterklaas! en verras je leerlingen op maandag 6 december met een hoogst persoonlijk telefoontje van de Sint. Op voorhand kan je zelf een reden voor het gesprek aangeven. Laat de Sint bijvoorbeeld vragen of ze blij zijn met de cadeautjes of hun het heuglijke nieuws brengen dat ze hun schoen nóg eens mogen zetten in de klas. Zo'n belletje scoort vooral goed bij jongere kinderen, die nog heilig overtuigd zijn van het bestaan van Sinterklaas. Zijn je leerlingen al wat ouder en weten ze wie de Sint écht is? Laat ze dan een officieel pietencontract ondertekenen en beloven om het geheim van de Sint voor zich te houden op de speelplaats.  

3. Draai de rollen om

Zelf zijn ze het daar waarschijnlijk niet mee eens, maar je leerlingen hebben sowieso al genoeg speelgoed in huis liggen. Waarom laat je ze niet zelf een keer voor Sinterklaas spelen? Vraag ouders om een oud prentenboek of een stuk speelgoed waar hun kind niet meer mee speelt (in goede staat!) mee te geven naar school. Vertel de kinderen een mooi verhaal, à la:"De Sint zit tot over zijn oren in het werk en kan wel wat hulp gebruiken!" Aan oudere kinderen kan je uitleggen waarom niet elk gezin thuis Sinterklaas kan vieren. Stop alles in juten zakken en schenk het speelgoed vervolgens aan een organisatie als de Speelgoedbank of Moeders voor Moeders, die het aan kansarme gezinnen kan geven. Iedereen blij!