Home   Secundair onderwijs   Sociologie en Psychologie     FEL!

Secundair Onderwijs

FEL!

Een menswetenschappelijke work-out

Nieuw voor Sociologie en Psychologie

icon Goede kennisbagage
icon Inductief & actief
icon Flexibel inzetbaar
resource-not-found

Over FEL!

FEL! is er voor Sociologie en Psychologie in het derde jaar van de doorstroomfinaliteit. In deze video maak je kort kennis met het concept van de methode.

Benieuwd naar meer? Blader door het materiaal.
Nog een vraag over FEL!? Neem een kijkje bij de veelgestelde vragen.

Online tot 30 juni!

Wil je alles weten over onze methodes voor de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs? Neem dan deel aan de Online Plantyn Beleefsessies.

resource-not-found

Krachtlijnen

Waarom kiezen voor FEL?

FEL! is een krachtige methode voor Sociologie en Psychologie, voor leerlingen Humane wetenschappen en Maatschappij- en welzijnswetenschappen.

Goede kennisbagage

Inductief & actief

Flexibel inzetbaar

>

Goede kennisbagage

1
Degelijke theoretische basis
 • De degelijke theoretische basis van FEL! is nodig om leerlingen goed voor te bereiden op de derde graad.

 • Voor het derde jaar is er een inleidend thema als kennismaking met de wetenschapsdomeinen.

2
Thematische aanpak
 • FEL! volgt een thematische aanpak. Per leerjaar worden drie thema’s behandeld. Elk thema wordt vanuit psychologisch en sociologisch perspectief apart behandeld.

 • Achteraan elk thema volgt telkens een onderzoeksopdracht die linken legt tussen beide.

3
Bouwsteenboek
 • Voor een helder kennisoverzicht bevat FEL! ook een apart Bouwsteenboek.

 • Dit bevat een bundeling van de belangrijkste theorie, een overzicht van de belangrijkste begrippen en hun verklaring, stappenplannen en kijkwijzers.

Betrek je leerlingen actief

1
Prikkelend en ontdekkend
 • Vanaf de oriëntatiefase (Check-in) worden leerlingen actief betrokken bij het thema aan de hand van prikkelende vragen en reflectie over actuele contexten.

 • De verwerving van nieuwe kennis (Ontdek) gebeurt op een ontdekkende manier. Aan de hand van gevarieerde oefeningen komen leerlingen via inductief leren tot inzicht in de leerinhoud.

2
Verschillende contexten
 • Aan het einde van elke leerinhoud (Aan de slag) toetsen leerlingen hun goed begrip door de toepassing van de verworven kennis in een andere context.

3
Work-out
 • Aan het einde van elk thema is er de Work-out, waarin leerlingen zelf de bril van een socioloog en/of psycholoog opzetten en aan de hand van enkele onderzoeksvragen het thema belichten.

FEL! garandeert flexibiliteit

1
Vrijheid in volgorde
 • FEL! trekt de kaart van de projectmatige aanpak. De volgorde waarin je de projecten aan bod laat komen, kan je zelf bepalen.

 • Je kiest ook helemaal zelf of je de integrale onderzoeksopdracht (Work-out) aan het eind van het thema aanvat, of de leerlingen al van aan de start van het thema aan het werk zet en hen geleidelijk het onderzoek laat uitvoeren.

2
Varieer bij groeperen
 • Het lesmateriaal nodigt je zowel in de instructiefase als de trainingsfase uit om te variëren op groeperingsvorm (begeleid, zelfstandig of in groepjes).

3
Stem af op je leerlingen
 • Zowel aan het einde van een project (Aan de slag) als aan het einde van een thema (Work-out) voorzien we een ruim aanbod aan opdrachten, in het boek en/of online. Ook hier heb je de keuze om het materiaal af te stemmen op het niveau en de interesses van je klasgroep.

resource-not-found

Digitaal leerplatform

Scoodle: Digitaal leerplatform

Scoodle in het secundair onderwijs, dat is toegang zonder poespas en met een eenvoudige login. Al het digitale materiaal is automatisch zichtbaar voor je leerlingen. Bovendien connecteer met Smartschool en Skore om meer uit je digitale tools te halen.

> Meer over Scoodle

Vragen & contact

Heb je een vraag? We helpen je graag!

resource-not-found

Bezoek onze contactpagina.

Hier vind je antwoorden op al jouw vragen en een overzicht van de regioverantwoordelijken.

Contacteer ons