Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Back to school – écht deze keer!

23 augustus 2021

Back to school – écht deze keer!

Back to school – écht deze keer!

Back to school – écht deze keer!

Zet die webcam maar uit, want deze keer mogen we écht terug naar school op 1 september! Het wordt niet alleen voor jou, maar ook voor je leerlingen een spannende dag. Des te meer reden om er iets leuks van te maken! Met deze ideetjes trap jij het schooljaar op een speelse manier in gang en leer je meteen je klas wat beter kennen. Eerste dag, beste dag!

1) I know what you did last summer

Je klas over hun zomervakantie laten vertellen is altijd een schot in de roos. Hen dat laten doen aan de hand van het ‘twee waarheden, één leugen’-principe al helemaal. Hoe dat werkt? Simpel: elke leerling vertelt twee waargebeurde anekdotes en een verzonnen verhaal. De rest van de klas moet dan raden welk verhaal uit de duim gezogen is. Gooi gerust ook je eigen herinneringen in de groep om je band met de klas te versterken. Al een leugentje in gedachten?

2) Corona-meme

Helemaal negeren dat corona ooit gebeurd is, gaan we natuurlijk niet doen. Geef je leerlingen de kans om over het voorbije jaar te praten door er een leuke ICT-opdracht aan te koppelen. Moedig elke leerling aan om de meme te zoeken die het best weergeeft hoe hij of zij de lockdowns, vaccinaties, neuswissers of quarantaines ervaren heeft en laat hen uitleggen waarom ze die hebben gekozen.

3) Blackbox: wie is wie?

Wie zal er ooit meespelen in Thuis? Wie krijgt de meeste kinderen? Wie snurkt er het hardst? We hebben allemaal weleens blackbox gespeeld op de jeugdbeweging of met vrienden. Tijd om het spel in een schools jasje te steken. Stel een paar toffe vragen à la: wie zal er het beste rapport hebben, wie neemt de lekkerste snacks mee naar school en wie sport er het meest in zijn vrije tijd; en laat elke leerling antwoorden met de naam van een klasgenoot. Vervolgens tel je per vraag welke naam het vaakst uit de box komt. Grappig én je leert meteen wat bij over je leerlingen. Win-win!

4) Wat een verhaal

“Ik nam vanmorgen mijn fiets uit de garage en toen…” Zet zelf het verhaal in gang en laat een voor een de leerlingen een zinnetje of een paar zinnen toevoegen. Het hoeven geen realistische scenario’s te zijn, integendeel. Moedig je klas net aan om zo creatief mogelijk uit de hoek te komen. Wedden dat je fiets uiteindelijk ergens in Abu Dhabi of het kasteel van Harry Potter belandt?!

Moet je klas toch terug in quarantaine? Met deze tips ben je voorbereid!