Home   Afstandsleren     Afstandsleren Basisonderwijs

Afstandsleren in het lager onderwijs

Ook in coronatijden blijven wij jullie ondersteunen, zowel online als offline. Wij weten niet op alle vragen een antwoord, maar we doen ons uiterste best om jullie zo goed als mogelijk te helpen. #samentegencorona

PLantyn afstandsleren lageronderwijs header

#samentegencorona

Quarantaine tips van Plantyn

We hopen uiteraard dat het niet nodig is, maar in deze onzekere coronaperiode kan je maar beter voorbereid zijn. Moet jouw klas plots (voor een deel) in quarantaine? We bieden tips!

Wees voorbereid

Lesgeven op afstand

Extra Tips

Onze Kanjermethodes

>
resource-not-found

#samentegencorona

Wees voorbereid

Het contact met de ouders van je leerlingen is altijd belangrijk, maar in coronatijden misschien nog iets meer dan normaal. Een voorbereide leerkracht is er ook vast en zeker twee waard. Zorg ervoor dat je op een duidelijke en heldere manier communiceert met ouders en dat zij op de hoogte zijn van de klassituatie.  

 1. Licht ouders preventief al in over wat je zal doen indien (een deel van) de klas in quarantaine moet. Communiceer altijd binnen hetzelfde kanaal en consequent met de ouders.

 2. Gebruik je een Kanjermethode van Plantyn? Zorg dat al je leerlingen hun login en wachtwoord voor Scoodle Play kennen en reeds uitgeprobeerd hebben (in de klas en thuis). Je kan een etiket in de agenda kleven of de logingegevens mailen naar de ouders. Je kan dit etiket eenvoudig terugvinden wanneer je naar je klas in Scoodle gaat en op 'Download etiketten' drukt.resource-not-found

#samentegencorona

Lesgeven op afstand

Lesgeven op afstand vraagt een grote aanpassing van leerkracht en leerling. Jullie moeten niet enkel een ander ritme volgen, maar je moet ook rekening blijven houden met de noden en behoeften van je leerlingen. Niet eenvoudig, maar met deze tips slaag je er hopelijk in om alvast duidelijke afspraken te maken met je leerlingen.

 1. Wil je een live-lesmoment houden, kies dan voor een vast moment en ga na of alle leerlingen kunnen aansluiten. Voorzie een ander moment voor leerlingen die niet kunnen aansluiten.

 2. Beperk je, zoals voorzien in de richtlijnen, tot maximum 4 uur per dag. Probeer dit indien mogelijk te spreiden (bv. 2 maal 2u). Maar doe dit niet lineair omdat sommige leerlingen jouw tijd meer nodig hebben dan anderen. Hou hier rekening mee wanneer je je planning opstelt.

 3. Beperk het lesgeven in groepjes van 5 tot maximum 7 leerlingen en probeer hierbij homogene groepen te kiezen. Het is fijner voor je leerlingen om in klasverband les te krijgen, maar praktisch is het niet. Je kan bijvoorbeeld wel een zwaai- of onthaalmomentje doen met iedereen samen.

 4. Ga niet te snel en check regelmatig of je leerlingen het begrijpen. Nuttige info bij instructie op afstand vind je in dit digitaal artikel.

Gebruik je een Kanjermethode van Plantyn?
 1. In de berichtenmodule in Scoodle Play kan je de uitnodiging voor een live-les delen. Dit doe je door op de knop 'Feedback sturen' in het scherm van je klas in Scoodle te drukken.

 2. Je kan in Scoodle Play je leerlingen ook feedback geven of hun aanmoedigen. Het is ook mogelijk om Scoodles, munten of stickers toe te voegen aan je beloning. Altijd fijn om je waardering te uiten, ook digitaal!

resource-not-found

#samentegencorona

Extra tips

De impact van de coronacrisis is groot op het leven van volwassenen, maar zeker ook op dat van kinderen. Daarom blijft het belangrijk om, naast het lesgeven, ook aandacht te besteden aan leuke (en helaas minder leuke) momenten in het leven van je leerlingen. 

 1. Door de beperkte tijd, zullen we ons wellicht focussen op taal en wiskunde. Maar het kan ook leuk zijn om een muzische activiteit te doen of een opdracht voor WO te geven aan de kinderen.

 2. Kinderen zijn ook jarig in deze periode. Als juf of meester kan je de jarige op een originele manier in de bloemetjes zetten. Je kan bijvoorbeeld een leuke verjaardagskaart sturen via mail of post. Kinderen zullen die persoonlijke attentie zeker weten te waarderen.

 3. Heel wat ouders worstelen met de combinatie tussen thuiswerken en schoolwerk. Informeer hen op een vast ritme en op een toegankelijke en duidelijke manier. Wees bereikbaar voor hen en maak bijvoorbeeld de afspraak dat je telefonisch gedurende een bepaalde periode bereikbaar bent. Geef ook aan wanneer je mails zal beantwoorden.

 4. In deze tijden bestaat de kans dat kinderen geconfronteerd worden met rechtstreekse familie in het ziekenhuis of in het slechtste geval een overlijden. Maak dit zeker bespreekbaar. Het CLB kan je hierbij ook helpen. Nuttige tips vind je hier, maar ook op de websites van Awel en het Rode Kruis. Een aanrader is ook het boek 'Hart op Slot' van Elien Craenhals en Emy Geyskens over rouwverwerking bij kinderen.

En onthoud ook altijd: Plantyn staat voor je klaar! Heb je vragen voor ons, dan kan je altijd mailen naar [email protected]. Wij helpen je graag zo goed als mogelijk. #samentegencoronaresource-not-found

#samentegencorona

Gebruik je een Kanjermethode van Plantyn?

Gebruikers van De Taalkanjers (Spelling), De Wiskanjers en/of Wereldkanjers kunnen gebruikmaken van een heleboel (extra) materialen.

 1. Maak je gebruik van de instructiefilmpjes bij De Wiskanjers en/of De Taalkanjers? Laat je leerlingen deze dan zeker al eens bekijken voor de les. Alle instructiefilmpjes kunnen leerlingen (en ouders) gratis raadplegen via www.wiskanjerfilmpjes.be en www.taalkanjerfilmpjes.be of door de QR-codes in het werkboek te scannen.

 2. Na een instructiemoment kan je de leerlingen naast de oefeningen in het werkboek ook de digitale oefeningen op Scoodle Play bij de les laten maken wanneer ze niet over het boek beschikken. Geef ook altijd duidelijk aan welke oefeningen je leerlingen wel en welke ze niet moeten maken.

 3. Heeft jouw school het Scoodle Sprint-pakket bij een Kanjermethode, dan kan je gebruik maken van de correctiesleutels zodat kinderen zelf kunnen verbeteren (al dan niet onder supervisie van de ouders). Mail deze correctiesleutels dan zeker door.

 4. In het Scoodle Sprint-pakket zijn er ook huiswerkblaadjes beschikbaar die je kan gebruiken. Voor wiskunde zijn er nu ook automatisatieblaadjes beschikbaar. 

 5. Leerlingen die extra zorg nodig hebben, kan je ook zorgmateriaal uit je lerarenkit in het Scoodle Sprint-pakket doormailen. We bedoelen dan het remediëringsmateriaal bij de toetsen of oefenbundels op taalbeschouwing en begrijpend lezen.

 6. Blijf je kinderen aanzetten en motiveren om zo veel mogelijk te lezen. In Scoodle Play zijn vanaf dit schooljaar oefeningen beschikbaar, gelinkt aan leesboeken van Clavis (www.klasbieb.be).

Vragen & contact

Heb je een vraag? We helpen je graag!

resource-not-found

Bezoek onze contactpagina.

Hier vind je antwoorden op al jouw vragen en een overzicht van de regioverantwoordelijken.

Contacteer ons