Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Handen uit de mouwen voor World Cleanup Day

7 september 2021

Handen uit de mouwen voor World Cleanup Day

Handen uit de mouwen voor World Cleanup Day

Op 18 september houden we wereldwijd grote schoonmaak tijdens de vierde World Cleanup Day. Dat is hét moment om daadwerkelijk aan de slag te gaan met je klimaatlessen!

Op 17, 18 en 19 september worden overal ter wereld kleine en grote schoonmaakacties georganiseerd - ter ere van World Cleanup Day. Perfect om daar met je school of klas bij aan te sluiten. Zo zorg je niet alleen voor een schonere en meer leefbare omgeving, je prikkelt ook het klimaatbewustzijn van je leerlingen. En laat nu dat net de reden zijn waarom die dag in het leven is geroepen.

resource-not-found

World Cleanup Day: zo neem je deel

Samen met je leerlingen een opruimactie organiseren voor World Cleanup Day? Doen!

Registreer je actie bij een van de Belgische partners van World Cleanup Day.

Bespreek met je klas welk gebied jullie onder handen willen nemen en hoe jullie dat concreet gaan aanpakken. Stel een heldere rolverdeling op en zorg voor een tijdlijn en draaiboek. Zo zal iedereen zich daadwerkelijk engageren.

Een paar tips bij het bepalen van de locaties:

  • Focus op gebieden of plekken die de openbare reinigingsdiensten niet of minder dekken, of die makkelijk aan de aandacht ontsnappen. Pols bijvoorbeeld eens bij je lokale afvalintercommunale of bij het stadsbestuur of ze geschikte locaties kennen.

  • Ga op voorhand als eens een paar plekken verkennen en breng in kaart waar zich veel afval bevindt. Een app zoals WePlog of TrashOut toont je waar anderen al hebben opgeruimd, en waar nog niet.

  • Let natuurlijk op dat je jezelf en je leerlingen niet in gevaar brengt: blijf dus ver weg van verboden terreinen.

resource-not-found

Schreeuw het van de daken

World Cleanup Day wil zoveel mogelijk mensen sensibiliseren. Zorg er dus voor dat iedereen op de hoogte is van jullie fantastische schoonmaakactie.

Vertel de lokale pers over je evenement met een persbericht, en bazuin het rond op de sociale media van je school. Je leerlingen kunnen het ook delen op hun eigen Facebook-, Tiktok- of Instagramaccount. Houd het niet op één berichtje, maar post foto’s en verhalen over je voorbereidingen, over de actie zelf en hoe succesvol die was! Wil je meer mensen mobiliseren? Maak dan bijvoorbeeld een evenement aan op de Facebookpagina van je school.

Aan de slag? Registreer je!

Organiseer je een lokale cleanup? Fantastisch! Registreer jullie actie dan nu bij een van de partners van World Cleanup Day. En ga meteen aan het plannen met je klas.

Wil je meer informatie? Bezoek dan zeker de World Cleanup Day-site en ontdek alle praktische details.

Wij wensen jullie alvast veel succes!