Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Gedichtendag in de klas: 5 leuke lesideeën

10 januari 2023

Gedichtendag in de klas: 5 leuke lesideeën

resource-not-found

Hoera, op 26 januari 2023 vieren we Gedichtendag! Ook je leerlingen ontsnappen daar niet aan. En met deze leuke lesideeën zullen ze zich dat zeker niet beklagen. Vieren maar!

1. Ra ra ra … wat rijmt er hier?

Iedereen kan poëzie maken! Dat bewijzen ‘raadgedichten’ als geen ander. In een raadgedicht is één woord geschrapt, en dat kunnen je leerlingen zelf aanvullen. Een goed of fout antwoord bestaat niet. Op www.raadgedicht.nl vind je verschillende raadgedichten om mee aan de slag te gaan. Mag er toch wat competitie zijn? Doe dan een poëziequiz met bekende gedichten en laat je leerlingen raden welke woorden ontbreken.

2. Van woord naar beeld

Het hoeft niet per se bij woorden te blijven. Poëzie kan ook de inspiratiebron zijn voor andere, meer visuele vormen van kunst. Ga op zoek naar een gedicht met verschillende betekenislagen en vraag je leerlingen om daar een passende tekening of schilderij bij te maken. Achteraf kunnen alle kunstenaars hun werk voorstellen aan de rest van de klas.

3. Workshop slam poetry

Slam poetry is een vak apart, iets dat het midden vindt tussen poëzie en performance. De kunstvorm is overgewaaid uit Amerika en leunt dicht aan bij hiphop en rap. Organisaties als vzw Muzische Workshops en WISPER  laten je leerlingen graag kennismaken met slam poetry tijdens een leerrijke workshop.

4. Dichter aan het woord

Een gedicht, hoe begin je daaraan? Moet poëzie altijd een betekenis hebben? En is rijmen een must? Laat je leerlingen al hun vragen afvuren op een échte dichter in de klas. Of maak samen met een professional eens een gedicht from scratch. Op auteurslezingen.be vind je een draaiboek met een concreet stappenplan om een dichter of auteur uit te nodigen op school. Bovendien kan je daarvoor steun krijgen van Literatuur Vlaanderen.

5. Maak er een routine van

Gedichtendag is vooral bedoeld om poëzie toegankelijker te maken. Maar als leerkracht weet je: daarvoor werken herhaling en routine het best, het hele jaar lang. Start je lessen dan ook regelmatig met een mooi gedicht: zo kan je je leerlingen nog dichter bij poëzie brengen. Zoek simpelweg een gedicht dat aansluit bij de les van de dag, ja, zelfs als die gaat over het voortplantingsstelsel of de stelling van Pythagoras. Wees creatief!