Klaar voor het nieuwe schooljaar!

Vanaf nu geen blabla meer, maar vooral veel doen. Daar staat onze nieuwe methode DOEZO voor.

Voor het schooljaar 2019-2020 kies je uit zes projecten, in combinatie met het Opzoekboek. Binnen een project staat telkens één ervaringsgebied (constructie, energie, ICT, transport of biotechniek) centraal.

DOEZO is meer dan de projecten. We bezorgen je graag een project en de extra materialen waarmee we jou als leerkracht ondersteunen. Toetsen, handleiding, online oefeningen … We maken van DOEZO een volledig pakket zodat jij je kan concentreren op je leerlingen.

Start je in september met DOEZO? De projecten en het Opzoekboek zijn beschikbaar en de bestellingen gaan de deur uit. Veel succes in het nieuwe schooljaar!

Sneak preview op Scoodle

Activeer de sneak preview om 90 dagen lang te kunnen proeven van: het volledige e-boek, een voorbeeld van een toets, een stukje uit de handleiding, een digitale oefeningenreeks, een verklarende woordenlijst, een materiaallijst, een evaluatiekader en het DOE JE ZO - stappenplannen.

Troeven

Doe je eigen ding

Bekijk meer

Coach je leerling

Bekijk meer

Volg het technisch proces

Bekijk meer

Leg uit waarom

Bekijk meer

Doe je eigen ding

Jij kent je klasgroep het best, je hebt je eigen voorkeuren en je eigen stijl. Daarom geeft DOEZO je een maximale vrijheid, gecombineerd met een sterke ondersteuning voor jou als leerkracht.

Kies je eigen realisaties

Jij en je leerlingen kiezen zelf welke realisaties een oplossing bieden voor een bepaald probleem. Ook de  materialen liggen niet vast en worden in functie van de criteria gekozen. Het Opzoekboek, de projecten en de stappenplannen bieden je alle ondersteuning die je nodig hebt.
Criteria werden vooraf vastgelegd maar jij kan als leerkracht extra criteria toevoegen of door je leerlingen laten bepalen.

Kies je eigen projecten

Je kan de verschillende projecten los van elkaar en in willekeurige volgorde gebruiken. Je kan ze combineren met eigen projecten of inzetten in de STEM-uren. Jij blijft vrij om het schooljaar in te vullen.

Vul aan waar je zelf wilt

Op Scoodle vind je een heleboel extra’s om de projecten aan te vullen waar jij het wenst. In de digitale handleiding vind je didactische tips en achtergrondinformatie die het lesgeven en differentiëren een stuk gemakkelijker maken.

 

Coach je leerling

Lesgeven als een echte coach? Het kan! Met DOEZO begeleid jij je leerlingen in het doorlopen van het project. Je stuurt hen individueel bij waar nodig en wordt hierin ten volle ondersteund door de methode.

Gestructureerde projecten

De projecten zijn zo geschreven dat je leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen. De duidelijke instructies, talrijke inoefen- en doemomenten zorgen ervoor leerlingen op hun eigen tempo aan de slag kunnen. Voor extra info worden ze telkens doorverwezen naar het handige Opzoekboek.

Stappenplannen bij realisaties

Dankzij de duidelijke stappenplannen kunnen je leerlingen het eindproduct niet alleen zelfstandig maar ook veilig maken.

Evaluatie

Zowel vanuit ‘het zoeken naar oplossingen’ als vanuit ‘het maken’ krijgen je leerlingen de kans om zichzelf te evalueren.

Techniek en…

Op het einde van elk project vind je nog techniek en taal, techniek en beroepen, techniek en de wereld. De leerlingen kunnen deze onderdelen zelfstandig overlopen of je kan er voor kiezen om hen hierin te begeleiden.

Volg het technisch proces

Elk project is opgebouwd rond de 5 stappen van het technisch proces.

Starten doe je steeds vanuit een probleemstelling en criteria die tot een oplossing kunnen leiden. Je leerlingen onderzoeken deze criteria en leggen telkens de link naar het eindproduct.

Ervaringsgebieden

Binnen de verschillende projecten staat telkens één ervaringsgebied (constructie, energie, transport, ICT en biotechniek) centraal.

Iteratief proces

Doorheen het project dagen we je leerling uit om verbeteringen aan te brengen aan het technisch systeem dat hij of zij bedacht heeft. Op het einde van elk project koppelen we uiteraard terug naar de probleemstelling. Hebben we een goede oplossing bereikt en wat hebben we eruit geleerd?

Leg uit waarom

DOEZO wil leerlingen geen kennis opdringen maar hen begeleiden in het ‘waarom’.

Verken

Elk criterium start met het verkennen van de noodzaak ervan. Zo begrijpen je leerlingen exact wat ze aan het doen zijn en waarom.

Ontdek

In stap 2 starten de hoofdstukken met een ontdekkende fase in het leerproces. Je leerlingen gaan zelf op zoek naar de kennis die ze nodig hebben en passen deze nadien toe op het eindproduct.

Projecten

Kies uit 6 projecten in combinatie met het Opzoekboek

Voor het schooljaar 2019-2020 kies je uit 6 projectbundels. Binnen een project staat telkens één ervaringsgebied (constructie, energie, ICT, transport of biotechniek) centraal. Voor het schooljaar 2020-2021 volgen er nog eens zes projectbundels verspreid over de verschillende ervaringsgebieden.

Multifunctionele techniek – constructie

In dit project maak je

 • een technisch systeem uit een geschikt materiaal;
 • een technisch systeem volgens een technische tekening die je kunt lezen en begrijpen;
 • maak je een technisch systeem dat meer dan één functie vervult;
 • werk je je technisch systeem af zodat het duurzaam is.
Intelligente techniek – energie

In dit project maak je

 • een elektrisch technisch systeem;
 • een energiezuinig en duurzaam elektrisch technisch systeem;
 • een technisch systeem dat meer dan alleen de onderdelen van een eenvoudige elektrische kring bevat.
Techniek op je bord – biotechniek

In dit project

 • maak je een gezond tussendoortje;
 • gebruik je duurzame ingrediënten in je tussendoortje;
 • bewaar je je tussendoortje in een geschikte verpakking.
Op dreef met techniek – transport

In dit project

 • maak je een technisch systeem met een aandrijving;
 • kies je de meest geschikte energiebron voor jouw technisch systeem;
 • hergebruik je bij de realisatie van jouw technisch systeem (een deel van) een reeds bestaand voorwerp.
Techniek gekaderd – constructie

In dit project

 • maak je een technisch systeem uit een geschikt materiaal
 • leer je de gepaste gereedschappen gebruiken
 • leer je de verschillende onderdelen van je technisch systeem op een geschikte manier verbinden
Techniek InteraCTief – ICT

In dit project

 • leer je de taal van de computer gebruiken
 • programmeer je een spel met Scratch
Opzoekboek

Het DOEZO Opzoekboek bundelt alle basisinformatie en -documentatie conform de eindtermen voor de eerste graad techniek.

Samen met de DOEZO Projectdossiers vormt het DOEZO Opzoekboek een methode voor een vernieuwende aanpak van techniek voor de eerste graad A-stroom.