Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Een gesprek met Dirk De Wachter over mentaal welzijn - Basisonderwijs

1 mei 2021

Een gesprek met Dirk De Wachter over mentaal welzijn - Basisonderwijs

Een gesprek met Dirk De Wachter over mentaal welzijn - Basisonderwijs

Een gesprek met Dirk De Wachter over mentaal welzijn

Psychiater Dirk De Wachter kwam op de Online Plantyn Beleefsessies praten over het mentaal welzijn van leerkrachten en leerlingen in het  basisonderwijs. Hij gaf onder andere nuttige tips over omgaan met de werkdruk die de onderwijshervorming met zich meebrengt en de weerbaarheid van kinderen. Wij zetten alvast een aantal van zijn adviezen op een rijtje. 

Hoe kan je omgaan met de extra werkdruk die de coronacrisis met zich meebrengt?
Dirk De Wachter: “Ten eerste is verbinding enorm belangrijk. Regelmatig praten over de druk met collega’s werkt veel beter dan die helemaal alleen te dragen. Ten tweede is het cruciaal om  leerkrachten inspraak te geven. Als alles boven je hoofd gebeurt en jij niets kan bijdragen, geeft dat een slecht gevoel. Als je daarentegen het gevoel hebt een rol te spelen en gehoord te worden, geeft dat net betekenis. Tot slot doen ook humor, relativering en luchtigheid wonderen om de werkdruk beter aan te kunnen en voor de sfeer in de klas.”

Hoe weerbaar zijn kinderen?
“De meerderheid van de kinderen is voldoende flexibel, weerbaar en begaafd om het goed te stellen in het onderwijssysteem. Uiteraard zijn er altijd leerlingen die wat minder goed kunnen volgen. Dan is het de opdracht van de leerkrachten om inclusief te zijn. Niet door het niveau te laten zakken, maar door die leerlingen extra te ondersteunen. Door op zoek te gaan naar hun krachten en talenten en hen daarin te ondersteunen. Laat ons in dat opzicht eerder spreken over leerverschillen dan over leerachterstand.”

Hoe ga je met jonge kinderen in gesprek over welbevinden?
“Dat is heel moeilijk. Naar mijn mening zijn de belangrijkste personen in het onderwijs diegenen die met de jongste kinderen werken. In het begin van het traject is het echt belangrijk om een kind een goed gevoel te geven, basisvaardigheden mee te geven en te socialiseren. Wanneer een jong kind met een moeilijke kwestie bij jou komt aankloppen, moet je daar als leerkracht niet als therapeut mee omgaan. Reageer daarentegen heel normaal en liefdevol, zoals een vader of moeder dat zou doen.”

Hoe ga je om met de overload aan digitale informatie en connectiviteit?
“Het onafgebroken alert zijn is inderdaad problematisch. We worden oververhit door de nieuwe media. Zet daarom je smartphone op tijd even uit. Een werkgever mag niet van een werknemer eisen dat hij 24/24 beschikbaar is. Ook in je vrije tijd is af en toe even niet bereikbaar zijn alleen maar positief. Goede begrenzing is enorm belangrijk voor een goede verbinding, ook al klinkt dat tegenstrijdig.”

 Bekijk het volledige gesprek met Dirk De Wachter nog tot eind juni via de Online Plantyn Beleefsessies hier.