Klaar voor het nieuwe schooljaar!

In 2019 lanceren we voor het 1e jaar A-stroom Coup de Cœur, de opvolger van Coup de Pouce. 
 

Coup de Cœur is meer dan een leerwerkboek. We bezorgen je graag extra materialen waarmee we jou als leerkracht ondersteunen. Toetsen, handleiding, online oefeningen … We maken van Coup de Cœur een volledig pakket zodat jij je kan concentreren op je leerlingen.

Start je in september met Coup de Cœur? Het nieuwe leerwerkboek is beschikbaar en de bestellingen gaan de deur uit. Ook de handleiding staat klaar in de lerarenkit op Scoodle. Veel succes in het nieuwe schooljaar!

Sneak preview op Scoodle

Activeer de sneak preview om 90 dagen lang te proeven van het e-boek, een stukje uit de handleiding en een aantal digitale oefeningen.

Video's: auteurs aan het woord

We leggen enkele vragen voor aan de auteurs van de eerste graad.

Doelgericht communiceren

Bekijk meer

Inzetten op strategieën

Bekijk meer

Doordacht differentiatietraject

Bekijk meer

Uitgebreide ondersteuning

Bekijk meer

Doelgericht communiceren

Vanaf de eerste les ligt in Coup de Cœur de focus op functioneel communiceren. Je leerlingen worden in elk dossier ondergedompeld in een betekenisvolle situatie: ze maken kennis met een Franstalige jongen, ze houden een feestje, ze gaan op kamp… Stuk voor stuk eenvoudige situaties waarin je leerlingen doelgericht gaan communiceren: ze vertellen hun buitenlands vriendje over hun school, ze bestellen afhaaleten, ze schrijven zich in voor het kamp… 

Inzetten op strategieën

In Coup de Cœur wisselen receptieve en productieve vaardigheden elkaar continu af, net zoals in het echte leven. Je leerlingen gaan zo bijvoorbeeld op zoek naar een voorbeeld om hun school voor te stellen, ze bekijken verschillende documenten, kiezen welk document hiervoor het meest geschikt is en gaan dan zelf een presentatie maken van hun school. Cruciaal om deze opdrachten te doen slagen, zijn de strategieën. En hier zet Coup de Cœur volop op in, impliciet door de formulering van de opgaves en expliciet door te verwijzen naar de strategieën die van toepassing zijn. 

Doordacht differentiatietraject

Coup de Cœur helpt je te differentiëren. Het En Plus gedeelte van elk dossier is opgebouwd als een differentiatietraject dat je leerlingen volledig zelfstandig kunnen doorlopen.

Vanuit het dossier worden ze verwezen naar de juiste startopdracht in En Plus: makkelijk, basis of moeilijk. Op basis van hoe goed ze deze opdracht voltooien, verwijst een handig rooster hen door naar de volgende opdracht(en) op het geschikte niveau. Leerlingen die het nog niet onder de knie hebben, krijgen zo meer inoefenkansen. Leerlingen die het reeds beheersen, worden hier uitgedaagd een stapje verder te gaan.

Hebben je leerlingen nood aan nog meer inoefening of uitdaging? Dan vinden ze op Scoodle voor elk dossier een batterij aan extra oefeningen op drie niveaus terug. 

Uitgebreide ondersteuning

De nodige ondersteuning maakt Coup de Coeur haalbaar voor alle leerlingen.

 • opgaves en grammaticakaders in het Frans en het Nederlands
 • leerstofoverzicht in het Nederlands
 • studietips doorheen het dossier in het Nederlands
 • geschikt authentiek materiaal en expliciete aandacht voor de strategieën
 • oefeningen op niveau van elke leerling
 • handig naslagwerk achteraan in het boek (Coup de main)
 • ...

Structuur

Het dossier start met een korte en leuke inleiding: filmpje, quiz...

En route 1, En route 2, En route 3 ... Elke En route start met afgebakende doelen en eindigt met een communicatieve opdracht (‘A toi maintenant') waarin de leerlingen toepassen wat ze geoefend hebben. Vóór die communicatieve opdracht evalueert de leerling hoe hij de opdrachten in de En route ervaren heeft. Een eenvoudig zelfevaluatierooster verwijst hem vanaf daar door naar de geschikte startoefening in de En Plus.

Hier vinden je leerlingen, per En Route, een uitgebreid differentiatietraject op maat. Met behulp van een handig rooster kunnen ze hun persoonlijk traject zelfstandig doorlopen. Scoodle zorgt voor nog extra inoefenkansen met oefeningen op verschillende niveaus per dossier.

In een grotere communicatieve opdracht passen je leerlingen toe wat ze hebben geoefend in de verschillende En routes. De Enfin! kan ook optioneel ingezet worden, aangezien de leerstof en vaardigheden reeds ingeoefend werden in de kleinere communicatieve opdrachten doorheen het dossier (A toi maintenant). 

 

De Coup de main is een handig naslagwerkje op het einde van het boek en bevat:
 
 • een overzicht van de strategieën per vaardigheid
 • algemene studietips om een woordenlijst, grammaticakader… te studeren
 • een bundeling van de actes de parole die aan bod gekomen zijn in de dossiers
 • een volledig overzicht van alle geziene grammatica
 • een woordenlijst met alle woorden uit de dossiers

Materialen

De lerarenkit op Scoodle bevat al het digitale materiaal:

 • handleiding
 • bordboek (met oplossingen)
 • toetsen
 • resultaatsanalyse van de online oefeningen die je leerlingen maken
 • voorstel tot jaarplan

Je leerlingen beschikken over:

 • leerwerkboek
 • e-boek met filmpjes en oplossingen indien gedeeld door de leerkracht
 • online oefenplatform met oefeningen op drie niveaus