Update: Grote Nationale Voorleesdag wordt uitgesteld!

Uit bezorgdheid voor de gezondheidssituatie van ons land en van het Europese continent nemen we onze verantwoordelijkheid en treffen we enkele bijkomende maatregelen. Op die manier zijn we solidair met de meest kwetsbaren binnen onze maatschappij en nemen we deel aan de strijd tegen de verspreiding van het Corona-virus. 

We vinden het heel jammer, maar we moeten de Grote Nationale Voorleesdag uitstellen owv. de Corona-crisis. Uitstellen, niet afstellen!
We zullen onze Voorleesdag verplaatsen naar oktober 2020. De verdere details volgen later nog.

Het doet ons deugd om vast te stellen dat er zo veel enthousiasme bestond onder de klassen in Vlaanderen om aan deze dag deel te nemen! Wij kijken alvast heel erg uit naar oktober. Dan wordt het vast een ongelooflijke en onvergetelijke samenleesdag!

Wij wensen iedereen een goede gezondheid toe!

Team Plantyn Basisonderwijs

We houden je op de hoogte!

Het thema van de Grote Nationale Voorleesdag is duurzaamheid & engagement. Samen met Dempsey Hendrickx van Helden gaan we voorlezen uit het nieuwe samenleesboek "Kanjers klaren de klus". Een leesavontuur waarin drie vrienden de handen in elkaar slaan om het klimaat te verbeteren.

Kinderen meer, beter en liever laten lezen ... daar gaan we voor! En Dempsey helpt ons daarbij. Wij staan te popelen om in oktober samen met alle leeskanjers uit het nieuwe Kanjerverhaal te lezen.

Jij kan met jouw klas dit uniek leesmoment bijwonen! Houd onze website en de Facebookpagina van Plantyn Basisonderwijs goed in de gaten. Meer info volgt nog.

Vorige edities

In 2020 vindt de vierde editie van de Grote Nationale Voorleesdag plaats.
Ben jij benieuwd naar de vorige edities?

2019 - Iedereen kanjer

In 2019 was het thema van de Grote Nationale Voorleesdag 'Iedereen kanjer'. Want elke leerling heeft wel zijn/haar unieke talent.

Samen met Ketnet-Held Dempsey gingen we op zoek naar de Kanjerklas van 2019. De finale vond plaats tijdens de Grote Nationale Voorleesdag. 6 finalisten streden in De Schorre in Boom voor deze unieke titel. De winnaar? Dat was klas 5E uit VBS De Ark in Maldegem!

Op de Grote Nationale Voorleesdag stelden we ook het unieke kanjerboek 'Iedereen kanjer' voor. Een leesavontuur rond talenten om samen te lezen. Want hoe meer kinderen lezen, hoe beter en hoe liever ze uiteindelijk ook zullen lezen! 

Lees mee met in het boek 'Iedereen kanjer'.

Benieuwd? Doorblader het fotoalbum de Grote Nationale Voorleesdag 2019.

2018 - Water

In 2018 draaide de Grote Nationale Voorleesdag helemaal rond het thema water. Deze editie werd georganiseerd in samenwerking met uitgeverij Clavis.

Wat als er in 2040 geen proper drinkwater meer uit de kranen komt?
Honderden Vlaamse leerkrachten basisonderwijs zijn met hun leerlingen de boeken ingedoken en op zoek gegaan naar een spannende, fantasievolle of wetenschappelijk onderbouwde oplossing voor dit waterprobleem. 

Uit alle inzendingen heeft de jury drie creatieve ideeën gekozen. Deze wateroplossingen werden door bekende auteurs omgetoverd in leuke kortverhalen. De winnende klassen beleefden op de Voorleesdag een uniek water-voorleesmoment met Ketnet-Held Dempsey Hendrickx. 

Lees jij ook graag de leuke kortverhalen?

 • Een raket vol met regendruppels - Emy Geyskens
  Gebaseerd op een idee van de leerlingen van klas 1B uit VBS Sint-Calasanz (Hoevenen)
  >> Download hier het kortverhaal.
   
 • De plaspolitie - Nico De Braeckeleer
  Gebaseerd op een idee van de leerlingen van team C2N2 uit GO! Basisschool De Kleine Prins (Diest)
  >> Download hier het kortverhaal.
   
 • Waterkerke! - Mark Tijsmans
  Gebaseerd op een idee van de leerlingen van het vijfde leerjaar uit GBS De Springplank (Glabbeek-Zuurbemde)
  >> Download hier het kortverhaal.
2017 - Recht op leuker lezen

In 2017 stond de Grote Nationale Voorleesdag in het teken van 'Recht op leuker lezen' en werd deze georganiseerd in samenwerking met Plan België en uitgeverij Bakermat.

Kinderen uit heel Vlaanderen konden met hun klas deelnemen aan de Grote Nationale Voorleesdag door kortverhalen te schrijven over kinderrechten. Het resultaat? Meer dan 1000 kinderen namen deel aan de schrijfwedstrijd. De mooiste, beste en pakkendste verhalen werden geselecteerd en gebundeld. Met het boek 'Recht op leuker lezen - Verhalen uit de Boomhut' kreeg Vlaanderen er in een klap 111 nieuwe auteurs bij. 

In het Brusselse boekenparadijs Muntpunt en meer dan 60 bibliotheken in Vlaanderen werd het werk van de kersverse 111 jonge auteurs voorgelezen tijdens de Voorleesdag.