Wijs verzamelde top tips om je stem te bewaren

08/02/2019
De stem is hét instrument van een leerkracht. Je kan er verhalen mee vertellen, moeilijke woorden mee articuleren of een lied mee zingen. Zonder stem sta je als leerkracht nergens. Het is dus belangrijk om hem spaarzaam te gebruiken en je eigen vermogen te leren kennen. Helaas ontdek je vaak dat iets te zwaar is voor je stem als het te laat is. Gelukkig bestaan er enkele vuistregels om je stem in topconditie te houden.

 

  1. Spreken is zilver, zwijgen is goud. En zeker als het de leerlingen zijn, want er is niets zo slecht voor je stem als roepen voor een klas. Maak dus de klas stil voor je begint te praten, ook al is het soms verleidelijk om te roepen om tot orde te komen.

 

  1. Lesgeven is meer dan enkel je stem. Gebruik je hele lichaam om iets duidelijk te maken en geef je stem rust met pauzes en gezichtsexpressies. Iets uitbeelden met je lichaam is zoals het spreekwoord: een beeld zegt soms meer dan duizend woorden.

 

  1. Verzorg je lichaamshouding. Probeer vanuit je buik te ademen om je stem niet te forceren. Wanneer je oppervlakkig ademhaalt, geraak je snel buiten adem en gebruik je je stem verkeerd. Helemaal ideaal is het als je hoofd recht op je borst staat, in het verlengde van de rug.

 

  1. Echte DON’Ts: schrapen, kuchen en fluisteren. Alle drie zorgen ze voor een snelle dood van je stem. Fluisteren belast je stemplooien en bij je keel schrapen of kuchen haal je slijm van je stembanden weg die er juist zijn om je stembanden te beschermen.

 

  1. Water en de rest komt later. Dat kan met een goed verlucht en vochtig lokaal (airco is een boosdoener), of met de hulp van een slokje water. Laat ook de koffie staan tot de koffiepauze, cafeïne werkt vocht-afdrijvend en vocht is net wat je stem zo hard nodig heeft.
DISQUS EMBED