Vijf budgetvriendelijke teambuildingsactiviteiten voor het hele korps

24/09/2019

KOOKWORKSHOP

Goed eten eindigt vaak met een goed gesprek. En als jullie dat eten eerst zelf klaarmaken, kan dat alleen nog maar beter worden. Teambuilden tijdens een kookworkshop, het kan.

Zoek het niet te ver: gebruik de keuken van de school, nodig de kookclub van de plaatselijke KAV-afdeling uit en kook met seizoensgroenten of restjes. Of laat iedereen een ingrediënt meebrengen en verleg culinaire grenzen.

Waarom kiezen voor een kookworkshop?

  • Samen iets creëren schept een band.
  • Iedereen kan meedoen, zelfs wie weinig of geen kookervaring heeft.
  • Jullie moeten je niet verplaatsen; dat scheelt in tijd en budget.
  • Koken is zo duur als jullie zelf willen. Van een pastaschotel die minder dan een euro per portie kost tot een driegangenmenu met kreeft: jullie houden de controle.

QUIZ

Wanneer startte juf Katrien in jullie school? Wat betekent code 322 op het kopieerapparaat? En hoe zeg je ‘vuurvlieg’ in het Frans?

Verdeel jullie in teams (bedenk een toffe ploegnaam!) en speel een schoolquiz. Mix vragen over de school met kennis uit de vakken en weetjes over collega’s. Leer elkaar op een ongedwongen manier kennen. De winnende ploeg krijgt de wisselbeker (of een extra vrije halve dag).

Waarom samen quizzen?

  • Een quizploeg moet samenwerken en richt zich op een gezamenlijk doel: winnen. En dat is natuurlijk het doel van een teambuilding: de teamspirit vergroten.
  • Iedereen heeft z’n eigen talent. Door quizploegen te vormen van collega’s met uiteenlopende kennis en ervaring en van verschillende leeftijden, doorbreek je de vaste kliekjes en vakgroepen. Collega’s leren elkaar eens anders kennen.
  • Laat iedereen vanuit zijn expertise een paar vragen opstellen. Zo draagt iedereen bij aan de quiz, verlaag je het werk voor de quizmaster en ben je er zeker van dat elke leraar toch minstens een paar vragen juist kan beantwoorden.

LACH SAMEN

De Belgische Improvisatie Liga en Inspinazie organiseren laagdrempelige impro-workshops voor leerkrachten. Met succes, want als er iets is waar leerkrachten goed in moeten zijn, dan is het wel inspelen op onverwachte situaties.

Maar wat goed is, kan nog beter. En door samen toffe sketches te oefenen en eens goed te lachen, versterk je de band.

Impro voor iedereen?

  • Nee, niet iedereen staat graag op een podium of beeldt met veel plezier een boze tomaat uit. Maar de sterkte van improvisatieworkshops zit ‘m net in het feit dat iedereen eraan kan meedoen op de manier en met de intensiteit die hij zelf wil. Geen dwang, geen druk.
  • Ja, sommige situaties zijn zo absurd dat je niet anders kan dan samen in een deuk liggen. En wat is er nu meer groepsversterkend dan eens goed lachen?

WORD (R)AKTIVIST

Random Acts of Kindness (RAK) maken de wereld een mooiere plek. RAKtivisten zetten zich vrijwillig in voor anderen, voor de wereld, voor dieren. Zonder dat ze daar iets voor in ruil willen. Iets goeds doen wekt endorfine op en door zoiets samen te doen, wordt jullie band hechter.

Kies samen welke activiteit jullie willen doen: afval verzamelen in het bos, de hokken van het asiel proper maken of een dag gaan helpen in een vluchtelingencentrum. 

Neem contact op met het OCMW van je gemeente, de schepen van welzijn of plaatselijke vrijwilligersorganisaties. Zij kunnen jullie zeker vertellen waar ze helpende handen kunnen gebruiken.

SPORT SAMEN

Heb je een sportief team? Dan kunnen jullie samen trainen voor de Antwerp 10 Miles, de 20 Kilometer door Brussel of de Warmathon. Stel een trainingsschema op, verdeel jullie in niveaugroepen en laat je begeleiden door iemand met kennis van zaken: de sportleerkracht of een bevriende kinesist.

Lukt het sommige teamleden niet om zo ver of zo lang te lopen? Geen probleem: laat hen op hun eigen tempo meedoen of betrek hen op een andere manier. Grenzen verleggen kan iedereen. En als jullie dat samen doen, schept dat een band. Go, team teachers, go!

DISQUS EMBED