Breek het ijs naar hoger onderwijs: 3x beleefideeën

13/01/2020

De derde graad staat in het teken van de studiekeuze. Vaak een dilemma, zelfs na ijkingstoetsen, brochures en SID-in's (of studie-informatiedagen). Logisch, als je weet dat er 34 studiegebieden en zo’n 20 universiteiten en hogescholen in Vlaanderen bestaan. Help je zesdejaars dus om de knoop door te hakken, met deze drie originele manieren om het hoger onderwijs te ontdekken.

#1 Volg een studiegerichte workshop
Een kinderboek vertalen, een robot programmeren of pijnstillers ontwikkelen in een écht laboratorium… Geef je leerlingen de kans om aan den lijve te ondervinden voor welk beroep ze kiezen met de hogere studies die ze voor ogen hebben. Heel wat hogescholen en universiteiten organiseren op hun campus workshops per studiegebied, onder begeleiding van een lector of docent.

#2 Waag je aan een academisch lesuur
Geen tijd en ruimte om een klasuitstap te organiseren, dan tover je de klas gewoon om tot een hogeschool of universiteit! Download kant-en-klaar academisch lesmateriaal waarmee je zelf aan de slag gaat, volg een online hoorcollege of nodig een docent uit bij jou op school. Zo’n college Wijsbegeerte, daar steekt iedereen toch wat van op?

#3 Bezoek een studentenstad
Studeren is méér dan hoorcolleges. Trek met je leerlingen naar een studentenstad en bezoek enkele universiteiten, hogescholen, kunstacademies... Loop er eens door de tuinen en volg een rondleiding door de aulas, gangen, ateliers en praktijkruimtes. Zoek samen met hen handboeken en cursussen op in de bib en sluit de dag af met een bezoekje aan een studentenhome, de sportraad en een studentencafé.

Doe meer inspiratie op in het educatieve aanbod van KU Leuven, UAntwerpen en UGent.

DISQUS EMBED