Inge Dekeyser, regioverantwoordelijke in lockdown

25/05/2020

Al tien jaar komt Inge Dekeyser bij een 300-tal scholen in Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen over de vloer als regioverantwoordelijke secundair onderwijs van Plantyn. Door de lockdown ging dat echter niet meer. Dus zag haar job er de afgelopen weken iets anders uit.


Thuiswerken als regioverantwoordelijke
“Als regioverantwoordelijke voor secundair onderwijs ben ik voor boekverantwoordelijken, leerkrachten en vakgroepen het contactpunt bij vragen over onze methodes.” Pre-corona doorkruiste Inge dagelijks haar regio tussen Mechelen, Brussel en Gent. “Maar sinds maart gaan meetings online door en zijn leerkrachten meer dan ooit telefonisch bereikbaar! Ik ben dus minder onderweg, maar ik heb ook minder sociaal contact. Als ik nu een meeting heb met de vakgroep Frans, komt de leerkracht wiskunde helaas niet met een of andere vraag voorbij gevlogen. En die spontane ontmoetingen in de leraarskamer mis ik net.”

Nieuwe werkrealiteit
“Digitale meetings waren voor de leerkrachten en mij een nieuwe ervaring: ik zag nog nooit zoveel huiskamers, kinderen, huisdieren en echtgenoten die zich ontpoppen tot technische hulpverlener. En zo’n virtuele ontmoeting viel voor veel leerkrachten beter mee dan verwacht. Ze waren snel gerustgesteld: ook via deze weg worden al hun vragen over de nieuwe methodes of het digitale luik beantwoord.” 

Online lesgeven, geen evidentie
“Online lesgeven is geen evidentie. De les moet plots in een powerpoint, er zijn geen signalen meer vanuit de klas zoals gefrons, en sommige leerlingen vergaten het handboek op school. Hét redmiddel is dan ons digitaal boek, waartoe elke leerling toegang heeft. Ook de digitale oefeningen blijken efficiënt, want het resultaat per leerling is meteen te zien.” 

Het digitale luik van Plantyn blijkt dus nog maar eens een troef te zijn, vroeger, nu én in de toekomst. “Dankzij de digitale methodes hoeven leerkrachten niet te vrezen wat het najaar brengt. Zeker niet met onze hulp, want zoals onze Online Plantyn Beleefsessies bewijzen, blijft iedereen bij Plantyn digitaal bereikbaar.”

Wordt vervolgd
Net zoals iedereen hoopt Inge enkele gedragsveranderingen post-corona te behouden. “Uiteraard wil ik graag terug naar school voor het sociaal contact, want dat is het leukste aan mijn job. Maar als mijn agenda vol zit, zal ik sneller een Zoom-meeting voorstellen. Ook handig voor leerkrachten die van thuis uit naschoolse meetings willen meevolgen. Nog een voordeel aan digitale meetings is dat uitgevers en Scoodle-specialisten gemakkelijker kunnen inbellen om extra duiding te geven.”

“De opvallendste verandering? Dat zal mijn grijze coupe zijn. Nu ik al 9 weken niet meer naar de kapper ben geweest, overweeg ik mijn natuurlijke haarkleur terug te omarmen”, lacht Inge.

Lees ook: Plantyn is een Great Place to Work®
DISQUS EMBED