Beleef een virtueel museumbezoek met je klas

15/05/2020

Schooluitstapjes zijn nog steeds een no-go. Behalve als ze virtueel zijn! Gelukkig zette heel wat nationale en internationale musea hun digitale deuren open. Waar jullie ook ‘binnenscrollen’, jullie hebben elk museum helemaal voor jullie alleen! Welke museumtour volgt je klas als eerste?
Nodig je leerlingen uit voor een videochat, deel je scherm en… geniet van de klasuitstap! Maak de ervaring compleet en gooi er af en toe een leuke poll tussen of maak een korte quiz voor achteraf. Zo blijven je leerlingen geboeid.  

English, please
Kan jullie schoolreis naar Londen niet doorgaan? Volg dan de interactieve museumtour door The British museum. Je vindt er spullen van over de hele wereld, zoals Afrikaanse rotskunst van 11.000 jaar oud, tot een 19e-eeuwse hoed gemaakt van een schildpadschild. Ontdek het verhaal van elk voorwerp in een bondig tekstje of via het audiofragment. In English of course!

Nederlandse sportverhalen
Wat is er nu leuker dan je lees- en luistervaardigheden oefenen met een spannend sportverhaal? Trek naar het digitale KOERSmuseum en snuister door de meeslepende artikels, podcasts, online expo’s, luisterverhalen… van de KOERScollectie.

Een mini Italiëreis naar de Sixtijnse Kapel
Dit jaar hoeft je klas geen busreizen en wachtrijen te trotseren om door het Vaticaanmuseum te kuieren. Jullie volgen er gewoon een 360° tour. Naar waar trekken jullie eerst, de Sixtijnse Kapel of de fresco’s van Rafaël Santi? 

Geschiedenis in eigen land
Ruim 100 jaar geleden werd België bezet door de Duitsers. In ‘Gent, bezette stad’, een van de digi-expo’s van STAM, maak je via zwart-witfoto's en filmpjes kennis met het dagelijks leven van de Gentenaar tijdens de Eerste Wereldoorlog, van de eerste vluchtelingenstroom tot de euforie van de bevrijding.
Nood aan iets inspirerender? Kijk dan eens binnen bij het Gentse Industriemuseum. Daar vertellen 12 mannen en vrouwen, geboren tussen 1660 en 1965, over hoe de komst van machines hun leven veranderde, in de tentoonstelling ‘Over mensen en machines’.

 

Aardrijkskunde & techniek in de kelder van Brussel
Een schooluitstap is zelden in het kader van één vak. Zo komt het virtuele Riolenmuseum in aanmerking voor de aardrijkskundeles en de techniekles. Geniet van de Brusselse onderwereld en de evolutie van een ingenieus buizenstelsel, zónder geurtjes en claustrofobie.

Meer tips voor lesgeven in coronatijden? Ontdek hier verkorte trajecten en downloadbare lesopdrachten. 

DISQUS EMBED