Word een kanjer in complimenten geven

Sterke complimenten

Het juiste compliment geeft je leerlingen vleugels. En als kinderen vleugels krijgen, zie je ze pijlsnel groeien. Maar hoe zit een sterk compliment in elkaar? 🌱

De kracht van complimenten

Hoe geef je een sterk compliment? Marleen Borzée, docente aan de UCLL, deelt in deze interessante video mooie inzichten. Download de checklist en ga met de concrete tips en tricks aan de slag in jouw klas.

Download de checklist
resource-not-found

Artikel

4 kenmerken van een sterk compliment

Woensdag 1 maart is het Complimentendag. Het ideale moment om met je klas stil te staan bij de kracht van complimenten. Het bevordert niet alleen de groepssfeer, maar is ook de perfecte booster voor het zelfvertrouwen van je leerlingen. 

Hoe zit een sterk compliment in elkaar?

Het juiste compliment geeft je leerlingen vleugels. En als kinderen vleugels krijgen, zie je ze pijlsnel groeien. Maar wist je dat complimenten geven een kunst op zich is?

Een sterk compliment focust namelijk op de inzet van je leerlingen, en niet op hun talenten of aanleg. Uitspraken zoals “je bent een krak!” of “je bent de beste”, zijn goed bedoeld, maar te beperkend. Ze geven je leerlingen een label en zorgen voor een vaste mindset.

Wat is dan een sterk compliment? Een sterk compliment zet in op de groei van je leerlingen. Het benadrukt de inzet van je leerling en niet het resultaat. Het focust op gedrag, en niet op karakter of aanleg. Helemaal in lijn met een groei-mindset.

Wat werkt goed en wat werkt minder?

4 kenmerken van een sterk compliment

  • Het is gemeend 

  • Het is specifiek (Knap! Ik zag dat je eerst …, maar toch …)

  • Het is realistisch (Het was even moeilijk, maar je bent ervoor gegaan!)

  • Het gaat over inzet & vooruitgang (Wat heb je sprongen gemaakt sinds vorige keer!)

4 kenmerken van een zwak compliment

  • Het is niet gemeend

  • Het is overdreven (Wauw, super fantastisch!)

  • Het blijft algemeen (Mooi zo!)

  • Het gaat over resultaat en aanleg (Wat ben je toch een krak!)

Getriggerd om meer te weten?

In onze video over complimenten deelt experte Marleen Borzée mooie inzichten, samen met handige tips en tricks. Bekijk de video hierboven.